Resitrix EPDM: "30 jaar DAKINNOVATIE"

Resitrix SK-P: Een Ondergewaardeerde Parel in Dakbedekking
Resitrix is een unieke EPDM dakbaan die de kwaliteit en levensduur van EPDM heeft. Dit wordt gecombineerd met de manier van verwerken zoals een bitumen dakbaan die geföhnd moet worden. In dit stuk lees je over de ontwikkelingen en de opkomst van Resitrix de afgelopen 30 jaar.
 
Pioniers in Nederland op het gebied van Resitrix

Bram: “Resitrix is al meer dan 30 jaar een begrip in de wereld van platte en licht hellende daken. Zelf heb ik meer dan 20 jaar ervaring in het verwerken van Resitrix dakbedekking. Dat is toch best knap op 38-jarige leeftijd. 


Mijn ouders hadden een dakdekkersbedrijf en zij wilden niet meer branden met een traditionele bitumen dakrol. Eind jaren ‘80 kwamen zij in contact met Phoenix (tegenwoordig Carlisle Construction Materials) en waren zij één van de eerste bedrijven in Nederland die het toen nog onbekende merk en product Resitrix op de markt bracht.  


Mijn vader heeft "moeten lullen als brugman" om klanten te overtuigen van het product. Het materiaal was namelijk nog onbekend bij architecten, utiliteitsgebouw eigenaren en ook de particulieren kenden alleen maar het ouderwetse “dakleer”. En mijn vader overtuigde met succes, want hij kreeg het voor elkaar dat zijn bedrijf alleen maar met Resitrix werkte. Steeds meer klanten wilden via mond-tot-mondreclame Resitrix als dakbedekking op hun woning, garage of bedrijfspand. We kunnen daardoor stellen dat mijn ouders één van de grondleggers waren van het succes van Resitrix in Nederland.

 

De verschillende soorten Resitrix

Begin jaren ‘80 waren er nog niet zoveel soorten en maten Resitrix beschikbaar. De Resitrix die nu bekendstaat als de Resitrix Classic (CL) was vooral bekend. Deze werd losliggend geballast, mechanisch bevestigd of gelijmd met KA40 (een stroperige lijm in veel te grote emmers). 


Eind jaren ‘90 kwam Resitrix met de rollen Resitrix SK en Resitrix MB. SK staat voor “Selbstkleber” (zelfklevend in het Duits) en MB staat voor Mechanisch Bevestigen. Vooral de Resitrix SK was een goede aanvulling op het assortiment, want daardoor had je geen lijm meer nodig voor de randen. Al snel werden vele daken volledig zelfklevend aangebracht. De Resitrix MB had dezelfde mogelijkheid voor het dakvlak als de Classic. Vanaf toen kon dit losliggend geballast worden of door mechanische bevestiging (aangebracht met schroeven en druk verdeel plaatjes). 


Resitrix SK werd in die tijd steeds meer gebruikt en dat bracht ook uitdagingen met zich mee. De gehele baan kleeft namelijk op de ondergrond. Dit gebeurt niet direct, want de eerste hechting is door de ondergrond te behandelen met FG35 hechtprimer. Dit doe je streepsgewijs of in blokken, net waar jouw voorkeur naar uitgaat. Je zorgt er in ieder geval voor dat je de hele folie weghaalt. Daardoor heb je door de enorme kleefkracht van de bitumen onderlaag een goede hechting op de gehele ondergrond, ook op de stukken die je niet geprimerd hebt. Hierdoor kunnen er wat meer plooien en blaren ontstaan dan wenselijk.


Ik wil benadrukken dat dit bij EPDM dakbedekking hoort en dat het niet schadelijk is voor het dak of de duurzaamheid ervan. Het ziet er alleen minder mooi uit. Om deze uitdaging op te lossen, heeft de fabrikant PDT begin jaren ‘00 de Resitrix SK-P bedacht. Dit zag er toen heel anders uit dan de huidige Resitrix SK-P. Het had stippen die zelfklevend waren, ipv de huidige zelfklevende thermstrepen. 

 

Onderwaardering van de Resitrix SK-P dakbaan

Nu zijn we 20 jaar verder in de tijd en hebben we een hele mooie Resitrix SK-P in het assortiment. Mijn belangrijkste doel van deze blog is om jou te laten weten dat deze rol, naar mijn mening de mooiste Resitrix rol, zwaar ondergewaardeerd wordt. Tijdens mijn jarenlange verwerking van Resitrix producten heb ik sinds de komst van de Resitrix SK-P vele mooiere en strakkere daken kunnen maken dan daarvoor. Daarvoor leg ik je eerst het nut van de zelfklevende thermstrepen uit. 


De “P” staat voor Partiële verkleving. Het belangrijkste doel van de Resitrix SK-P is om de dampspanningen die in een dak kunnen ontstaan goed te kunnen verdelen. Dampspanning kan voorkomen bij een renovatie dak waar wat vocht in het pakket zit, of wanneer er geen goede dampremmer wordt gebruikt waardoor er alsnog vocht in het pakket komt. De dampdichtheid van EPDM dakbedekking ligt aanzienlijk hoger dan die van andere veelgebruikte soorten dakbedekking, zoals PVC en bitumineuze dakbedekking. Dat is niet erg, maar wel iets om rekening mee te houden wanneer je het dak gaat opbouwen. 


Doordat de onderkant van de Resitrix niet volledig plakt is en er soort van gangen ontstaan waar de ‘damp’ zich kan verdelen onder de toplaag, zie je veel minder bulten, blaren en plooien op het dak. Zelfs na 10 of 20 jaar. 


Op dit moment heeft alleen de Resitrix SK-W de wortelwerende certificaten voor het maken van een groen dak. Mijn advies is dan ook om op een tuindak of een dak met sedum, Resitrix SK-W te gebruiken. Is dit niet het geval en wil je een verkleefd dak maken met Resitrix? Lees dan de blog over "Hoe maak je een perfect Resitrix dak". 

Over de schrijver

Bram Mijnen 

Founder Dakmaterialen.com

Dakmaterialen.com is jouw bron van informatie over dakbedekking. Veel van onze artikelen worden geschreven door Bram Mijnen, die vanuit een dakdekkersfamilie een diepe expertise in het vak heeft ontwikkeld.

 

Met een specialiteit in EPDM dakbedekking en brede kennis van bouwfysica en diverse dakmaterialen, bieden Bram's blogs een uniek inzicht in de wereld van platte daken.

Ronald Mijnen - Resitrix verwerker van het eerste uur.
Resitrix verwerking met föhnautomaat - Project Zevenaar (September 1987)
Plat dak gemaakt met Resitrix SK-P Partial Bond

DAKMATERIALEN.COM: "DE ONBETWISTE EXPERT OP HET GEBIED VAN RESITRIX"

Wanneer het op Resitrix aankomt, staat onze naam garant voor absolute topkwaliteit en ongeëvenaarde kennis. Als voorkeursdealer van Resitrix onderscheiden we ons niet enkel door ons aanbod; we zijn dé toonaangevende autoriteit in het veld. Onze jarenlange ervaring zorgt ervoor dat we de specifieke kenmerken en voordelen van Resitrix tot in de kleinste details beheersen.

 

Of het nu gaat om een klein project of een omvangrijk initiatief, wij staan voor je klaar met raad en daad. Ons assortiment? Het meest uitgebreid in heel Nederland en België. We begrijpen de behoeften van verwerkers en hebben ons aanbod zodanig samengesteld dat het aan ieders wensen voldoet.

 

Wat ons echter werkelijk uniek maakt, is onze toewijding aan jou als klant. Wij streven niet enkel naar een verkoop, maar naar een duurzame samenwerking gebaseerd op vertrouwen en begrip. Want jouw succes is ons succes.

Neem nu contact op met onze klantenservice! We helpen je graag verder.

WhatsApp us now!
Search engine powered by ElasticSuite