PIR Isolatie
De hoge isolatiewaarde van PIR maakt dit product bijzonder. In tegenstelling tot veel andere soorten isolatie kan met PIR isolatie dunnere platen worden gebruikt om dezelfde isolatie waarde te krijgen. Hierdoor houd je meer ruimte over en kun je dus makkelijker werken. Het materiaal is drukvast, wat een extra voordeel is en de kwaliteit ten goede komt. PIR platen hebben een tweezijdige aluminium cachering. Het isolatiemateriaal is geschikt voor het isoleren van wanden, plafonds, vloeren en daken.
PIR platen, de beste isolatieplaten
De kwaliteit van PIR isolatieplaten is extreem goed. In tegenstelling tot andere soorten hebben PIR platen een hoge isolatiewaarde. Hierdoor kan er amper warmte ontsnappen in de geïsoleerde ruimte. Je wilt natuurlijk dat de warmte zo lang mogelijk in de ruimte blijft hangen. Hierdoor blijven de energiekosten, zeker in de winter, op een acceptabel niveau. Het is dan ook altijd een goed idee om te investeren in goede isolatie. Naast dat het lekker warm blijft binnenshuis, houdt de isolatie ook de hitte buiten op dagen dat het warm is. Onze zomers zijn steeds warmer, dus is ook omgekeerde isolatie een voorwaarde tegenwoordig.
Omdat het materiaal licht van gewicht is, is het gemakkelijk aan te brengen. Dit is bijvoorbeeld ideaal op daken en bij de isolatie van de vloer. Door de bijzonder hoge isolatiewaarde kan er al met een dunne laag materiaal een hoge waarde isolatiewaarde behaald worden. PIR is eenvoudig af te sluiten met purschuim. Ideaal bij een isolatieoppervlak van de wand of vloer. Het purschuim zorgt ervoor dat het oppervlak luchtdicht wordt afgesloten.
Wat is PIR isolatie?
PIR isolatie is dun isolatiemateriaal met de hoogte isolatiewaarde per vierkant centimeter. Het materiaal is hard en ideaal voor het isoleren van (platte) daken, vloeren, (spouw)muur of zolder. Met een dunne laag materiaal behaal je de hoogte mogelijke isolatiewaarde. Hierdoor blijft de woning in de winter lekker warm en houdt het in de zomer de hitte buiten. PIR isolatie is voorzien van een tweezijdige aluminium cachering, wat zorgt voor de extra hoge isolatiewaarde. Ondanks dat het materiaal aan twee zijden zorgt voor de isolatie, is het materiaal licht van gewicht. Dit maakt de verwerkbaarheid stukken makkelijker. Het voordeel van een aluminium cachering ten opzichte van bijvoorbeeld glasvliercachering of bitumencachering is dat de isolatiewaarde veel hoger is. De aluminium laag zorgt namelijk voor een dampdichte laat die condensatie tegenhoudt. Tevens zorgt het aluminium dat de warmte beter binnenblijft.
Belangrijkste kenmerken van PIR isolatie
• PIR isolatie neemt geen vocht op
• Daarom prima geschikt voor vochtige ruimtes zoals (platte) daken en spouwmuren
• Geen extra dampscherm nodig
• Materiaal is licht en makkelijk te verwerken
• Hoge isolatiewaarde
• Dun materiaal waardoor ruimte wordt bespaard
• Goede brandvertragende eigenschappen
Isoleren van het platte dak met PIR isolatie
Dakisolatie met PIR is een perfecte combinatie. Het voordeel van PIR is dat je met dit materiaal verschillende soorten daken kunt isoleren. Het materiaal is namelijk geschikt voor zowel een hellend als een plat dak. Een ander voordeel is dat je met PIR isolatie zowel vanaf de binnenzijde als de buitenzijde kunt isoleren. Het dak is bij uitstek de plek waar een groot deel van de warmte verloren gaat. Ongeveer een derde van alle warmte dat een woning verlaat, gebeurt via het dak. Daarom is een goede dakisolatie erg belangrijk. Bij het isoleren van een dak speelt ruimtegebrek vaak een rol. Daarom is PIR isolatie erg dun, maar kan toch zijn goede isolatiewaarde behouden. Veelal wordt de isolatie op zolders toegepast die ook gebruikt worden voor leef- of wasruimte. Het is dan van belang om zo min mogelijk ruimte in te nemen. Dunne isolatieplaten besparen dus ruimte aan de wand, wat zorgt voor een grotere leefomgeving. Als je vanuit de buitenzijde van de woning gaat isoleren is PIR ook een goede keuze. Het materiaal is waterafstotend en erg stevig. Het maakt dus niet uit dat er bijvoorbeeld dakpannen of grind op de isolatieplaten liggen. Het materiaal is sterk genoeg!
Platdakisolatie met PIR
Het isoleren samen met vernieuwen van de dakbedekking van een plak dak voorkomt lekkage. Wanneer het dak volledig plat is, kan er gekozen worden om een combinatie van PIR isolatie met EPDM. Tevens kan er bij een plat of licht hellend dak gekozen worden voor een combinatie van PIR met bitumen. Het EPDM en de bitumen worden dan gebruikt als afsluiting bovenop de PIR platen.
De PIR isolatieplaten zijn licht is gewicht, waardoor je deze gemakkelijk aanbrengt op het dak. Lopen op de platen is ook geen probleem, PIR isolatieplaten zijn extreem sterk. Wanneer het dak een lichte helling heeft kun je kiezen voor PIR afschotplaten. De afschotisolatie zorgt voor een helling op het dak en zorgt tevens voor goede isolatie van de warmte binnenshuis. Het verlies van warmte wordt door 30% veroorzaakt door het dak. Daarom is het altijd belangrijk om te kiezen voor hoogwaardig isolatie materiaal. Ook de isolatie voor het platte dak is drukvast en het materiaal is dun.
Hellend dak isoleren met PIR
Het isoleren van een hellend dak kan prima met de PIR isolatieplaten. Let erop dat de manier van plaatsen van de platen afhankelijk is van de constructie van het dak. Bij twijfel kun je het beste even contact opnemen met ons. Wij adviseren je graag over het isoleren van een hellend dak.
Het isoleren van het schuine dak kan het beste met PIR isolatiemateriaal worden gedaan. Door de extreem goede isolatiewaarde blijft de warmte binnen en tijdens de zomer houdt het materiaal de hitte buiten. Het isoleren van een schuin dak kan ook worden gedaan met PIR isolatieplaten. Deze platen worden geplaatst op het aanwezige dakbeschot. Op de manier isoleer je dus vanaf de buitenzijde. Het voordeel hiervan is dat er snel gewerkt kan worden. Een ander voordeel is dat na-isolatie op deze manier erg gemakkelijk wordt.
Het is ook mogelijk om op een andere manier het hellende dak te isoleren. Dit kan door middel van kant-en-klare PIR isolatieplaten. Deze platen zijn bestaan naast PIR ook uit een ander materiaal zoals underlayment, OSB, gips of Fermacell platen. Ook hiervoor kun je het beste even contact met ons opnemen.
Vloerisolatie met PIR
Het isoleren van de vloer kan prima gedaan worden met PIR isolatie. PIR isolatieplaten kunnen zowel boven als onder de vloer geplaatst worden. Dit is wel afhankelijk van de constructie van de vloer. Bekijk dit dus eerst goed voordat je gaat isoleren. Wanneer het mogelijk is om te isoleren boven de vloer leg je de PIR isolatie bovenop de bestaande vloer. Als het enkel mogelijk is om onder de vloer te isoleren worden de PRI platen tegen de onderkant van de vloer gemonteerd. Dit kan bijvoorbeeld zo zijn wanneer de isolatie in de kruipruimte aangebracht wordt. Als er geen kruipruimte aanwezig is, is het toch mogelijk om de vloer te isoleren met PIR isolatie. Omdat het materiaal erg dun is, kan de isolatie gemakkelijk aangebracht worden op de vloer. Je hebt dan met een dunne laag isolatie de maximale isolatiewaarde. Hierdoor gaat zo min mogelijk hoogte verloren in de ruimte.
Als het mogelijk is om in de kruipruimte te isoleren dan worden de PIR isolatieplaten direct tegen de onderkant van de betonnen vloer bevestigd. Het gebruik van PIR isolatie in kruipruimte zorgt voor een minimaal verlies aan hoogte. Doordat de kruipruimte vaak nauw is, is het gewenst om zo min mogelijk ruimte verloren te laten gaan.
Binnenmuur isoleren met PIR
Wanneer je de binnenmuur wilt isoleren is PIR een goede keuze. In de nieuwbouw wordt PIR bijvoorbeeld veelvuldig gebruikt. Een reden hiervoor is dat nieuwbouwwoningen moeten voldoen aan de hoogste eigen als het gaat om isolatiewaarde. Om het juiste energielabel te behalen is isolatie een heel belangrijk onderdeel van de woning. PIR isolatie zorgt voor een goede isolatie waarbij de warmte binnenshuis blijft. In de zomer zorgt het materiaal er tevens voor dat de hitte buiten blijft.
De PIR platen worden met een spouwanker systeem vastgezet aan de binnenkant van de muur. Dit systeem zorgt dat de platen een goede aansluiting hebben met de binnenzijde van de muur. Op deze manier worden de platen stevig bevestigd, zodat het materiaal niet kan verschuiven. Op de PIR platen zitten drukverdeelplaten. Deze zorgen ervoor dat de isolatie niet indeukt. Dit kan gevolgen hebben voor de isolatiewaarde en dat willen we natuurlijk niet.
Welke dikte PIR heb ik nodig?
Afhankelijk van de manier waarop je wilt isoleren is de dikte bepalend. Het is belangrijk om te kijken hoeveel je wilt isoleren en hoe goed de ruimte geïsoleerd moet worden. Deze factoren bepalen uiteindelijke de benodigde dikte van het materiaal. Lees onderstaande informatie even goed door. Dit helpt bij het bepalen van de juiste dikte van het isolatiemateriaal.
De juiste dikte voor dakisolatie
Afhankelijk van de constructie is het mogelijk om het dak met PIR te isoleren. Belangrijk is om te kijken welk type dak je wilt isoleren. Zo heeft een plat dak een andere isolatiedikte nodig dan bijvoorbeeld een hellend dak. Ook is het goed om de situatie goed te bekijken. Gaat het bijvoorbeeld om een puntdak van hout met dakpannen, of gaat het om een plat dak te is belegd met bitumen. Daarna bekijk je welke isolatiewaarde benodigd is voor het type dak. Dit kan je gemakkelijk controleren door het bouwbesluit van de woning te raadplegen. Hier staat deze informatie in beschreven. Als je zoekt naar dun materiaal met een extreem hoge isolatiewaarde, dan is PIR een goede keuze. De prijs van het materiaal ligt hoger dan bijvoorbeeld glaswol of steenwol, maar dit wordt ruim gecompenseerd door de extra voordelen van het materiaal.
De goede dikte voor platdakisolatie
Als je van plan bent om een plat dak te isoleren met PIR is het goed om te kijken naar de Rc-waarde. Met de Rc-waarde wordt de isolatiewaarde van constructies als een spouwmuur, een combinatievloer of dubbel glas aangeduid. Bij nieuwbouw is, volgens het bouwbesluit, de Rc-waarde 6,0 m2K/W het minimum. Bij na-isolatie is dat Rc 2,0 m2K/W. Voor het kiezen van het juiste materiaal kijk je naar de constructie van het dak. Goed om te weten is dat de Rc-waarde gemeten wordt over isolatiewaarde van de totale constructie. Bij deze waarde wordt dus niet alleen gekeken naar de waarde van de isolatieplaten. De totale constructie speelt dus een belangrijke rol. Voor nieuwbouw is dit geen probleem. Bij bestaande woningen is het handig wanneer de vorige bewoners deze informatie hebben bewaard. Daarnaast kun je ook proberen om contact op te nemen met de aannemer die de woning destijds gebouwd heeft.
Is PIR isolatiemateriaal brandbaar?
PIR isolatie is in vergelijking met andere isolatiematerialen minder brandbaar. Het materiaal is slecht brandbaar. Dit is uitvoerig getest om zeker te weten dat het materiaal de eerste cruciale minuten van een brand kan weerstaan. Er zijn tests gedaan waaruit bleek dat de eerste 15 minuten het materiaal geen vlam vat. Er ontstond wel rookvorming, maar van echte brand was nog geen sprake. Let erop dat ook PIR uiteindelijk wel vlam vat. Maar door de brandvertragende eigenschappen is PIR veel veiliger dan (goedkopere) alternatieven. Goed om te weten is dat wanneer het materiaal vlam vat, er geen gloeiende druppels vrijkomen van het materiaal. Dit kan belangrijk zijn wanneer de woning nog verlaten dient te worden als er brand is. Met name bij het dak is de brandveiligheid van het isolatiemateriaal van belang. Wanneer een brand uitslaat, dus wanneer de brand door de isolatie komt, is de houdbaarheid van de woning vaak niet langer meer zeker te stellen. Goede isolatie kan dus een belangrijke rol spelen wanneer er brand ontstaat.
PIR isolatie kopen
PIR isolatie koop je gemakkelijk en snel bij Dakmaterialenachterhoek.nl. Wij leveren uit eigen voorraad en kunnen daardoor de volgende werkdag al leveren. Naast deze snelle levering bieden wij zeer concurrerende prijzen op isolatiemateriaal. Vandaag voor 12:00 besteld = de volgende dag al geleverd. Het is ook mogelijk om PIR isolatie dezelfde dag al geleverd te krijgen. Dit is mogelijk door onze eigen bezorgdienst en wordt aangeboden binnen een straal van 25 kilometer vanuit Doetinchem.