DE ONMISBARE ROL VAN DAMPREMMERS IN DE BOUWWERELD

De Stille Kracht van Dampremmers Onder de Oppervlakte
Het bouwen van een betrouwbaar en duurzaam dak is niet enkel een kwestie van goede isolatie en sterke materialen. Het gaat veel verder dan dat. De essentie ligt in de details – en een van die cruciale details is de dampremmer. Een goede dampremmer is als het onzichtbare schild van een gebouw, het beschermt tegen de onzichtbare vijanden zoals vocht en condensatie, waarbij het de levensduur van het dak verlengt en de energie-efficiëntie verhoogt. In deze blog duiken we dieper in de wereld van dampremmers, onthullen we waarom ze zo essentieel zijn en introduceren we drie topkeuzes in de markt die je project naar een hoger niveau tillen.
 

Voor de dakdekker

 

Directe waterdichtheid

Bij een goede verwerking van een dampremmende laag (Alutrix en Susta-Barrier HM) is je dak meteen waterdicht. Dit betekent dat er binnen in het gebouw direct verder gewerkt kan worden. Het is ook veiliger en beter om al een waterdichte laag te hebben bij loopverkeer op het dak.

 

Optimale isolatie

Een goede dampremmer maakt de dakconstructie luchtdicht. Dit voorkomt tocht bij kieren en openingen. De isolatie wordt optimaal ingesloten tussen de dampremmer en de toplaag, waardoor de isolatie optimaal presteert. Zonder een kwalitatieve dampremmer kan er condensatie optreden in het bovenste deel van de isolatie, wat de isolatieprestaties kan verminderen. Een goede dampremmer voorkomt deze condensatie.

 

Voor de opdrachtgever

 

Energiebesparing

Een goede dampremmer levert een luchtdichte dakconstructie op die voorkomt dat er condensatie optreedt. Dit betekent minder energieverbruik en dus lagere energiekosten. Door één keer te investeren in een kwalitatieve dampremmer, geniet je van 50-70 jaar energievoordeel.

 

Kwaliteit

De markt biedt verschillende producten als het gaat om dampremmers, maar drie springen er echt uit:

 

  • ALUTRIX®: Een zelfklevende dampdichte aluminium folie die speciaal ontwikkeld is voor dakdekkers. Het biedt niet alleen een mandragende onderlaag en is versterkt met glasdraad voor duurzaamheid, maar het beschermt ook effectief tegen inwendige condensatie. Voor hout en beton is de FG 35 hechtprimer essentieel voor de perfecte grip.

 

  • Susta-Barrier HM: De zelfklevende toekomst van dakwerk. Dit is meer dan alleen een dampremmer. Het kan zelfs dienen als een noodlaag, biedt tijdelijke waterafdichting en is ook mandragend. De 'hot-melt' lijm zorgt voor een ongeëvenaarde kleefkracht, zelfs op licht vochtige ondergronden.

 

  • Profol Reflex: Een gewapende polyethyleenfolie voorzien van een aluminium laag. Hierdoor neemt de dampremmende waarde aanzienlijk toe, hoewel het niet zelfklevend is zoals de andere twee. Deze folie wordt voornamelijk gebruikt wanneer hoge sd-waardes vereist zijn en heeft dankzij zijn interne wapening uitstekende mechanische eigenschappen.

 

In de bouwwereld is het cruciaal om te investeren in kwaliteitsmaterialen. Goedkope alternatieven zoals een simpele PE-folie bieden niet dezelfde voordelen en kunnen op de lange termijn zelfs duurder uitvallen. Goedkoop wordt duurkoop. Kies daarom altijd voor kwaliteit en betrouwbaarheid als het gaat om dampremmers voor platte daken.

Over de schrijver

Bram Mijnen 

Founder Dakmaterialen.com

Dakmaterialen.com is jouw bron van informatie over dakbedekking. Veel van onze artikelen worden geschreven door Bram Mijnen, die vanuit een dakdekkersfamilie een diepe expertise in het vak heeft ontwikkeld.

 

Met een specialiteit in EPDM dakbedekking en brede kennis van bouwfysica en diverse dakmaterialen, bieden Bram's blogs een uniek inzicht in de wereld van platte daken.

Dakdekker bezig met het verwerken van Susta-Barrier HM
Rollen Alutrix op plat dak.

Ontdek de Revolutie: De 30-Jarige Reis van RESITRIX EPDM

Ben je benieuwd naar de revolutionaire ontwikkelingen in de wereld van dakbedekking? Duik dieper in het verhaal achter één van de meest baanbrekende materialen in de sector. Lees nu onze nieuwste blog over RESITRIX EPDM en ontdek de reis van "30 JAAR DAKINNOVATIE". Hierin onthullen we het opmerkelijke traject van Resitrix, van zijn bescheiden begin tot zijn onmisbare plek in de moderne daktechnologie. Mis het niet!

 

WhatsApp us now!
Search engine powered by ElasticSuite