Hoe maak ik een perfect Resitrix Dak

Lees hoe je in 6 stappen een duurzaam Resitrix dak maakt
Resitrix is een unieke EPDM dakbaan die de kwaliteit en levensduur van EPDM heeft. Dit wordt gecombineerd met de manier van verwerken zoals een bitumen dakbaan die geföhnd moet worden.

Meer weten over 30 jaar dakinnovatie van Resitrix? Lees hier meer over de 30 jaar dakinnovatie van Resitrix EPDM.
 

Resitrix staat bekend als een vernieuwende EPDM dakbaan, die de kwaliteit van EPDM combineert met de verwerkingsmethode van bitumen dakbanen. Al drie decennia speelt Resitrix een rol in de transformatie van platte en licht hellende daken.

 

De oorsprong van Resitrix ligt in de jaren '80, met de bekende Classic variant. Tegen het einde van de jaren '90 kwamen er innovaties zoals de zelfklevende Resitrix SK en de mechanisch bevestigde Resitrix MB. Hoewel Resitrix SK een revolutionaire stap was, bracht het enkele uitdagingen met zich mee vanwege de complete hechting aan de ondergrond. Deze uitdagingen werden echter aangepakt met nieuwe varianten, zoals de Resitrix SK-P in de jaren '00, die zorgde voor een betere verdeling van dampspanningen.

 

Door de jaren heen heeft Resitrix zich voortdurend aangepast en verbeterd, en is het de perfecte keuze geworden voor vele dakdekkers die op zoek zijn naar een duurzame en betrouwbare dakbedekking. Nu je bekend bent met de achtergrond van Resitrix, gaan we verder met een stap-voor-stap uitleg over hoe je Resitrix effectief kunt verwerken.

 

Hoe maak je een perfect Resitrix EPDM dak

Stappenplan voor een goede verwerking

 

Stap 1: Dampremmer
De ideale opbouw van een Resitrix dak is om te starten met een hele goede dampremmer. De dampremmer van Resitrix zelf is Alutrix, dit is het neusje van de zalm. Dit is niet in alle gevallen nodig. Een goede aluminiumfolie zoals Profol is ook een goed alternatief. Alutrix gebruik je als je de isolatie ook moet lijmen, dus wanneer je deze niet mechanisch kunt bevestigen en er geen ballast op het dak komt. 


Wanneer je een oud dak gaat renoveren, is een nieuwe dampremmer niet nodig. Als de situatie het toelaat, dan kun je de “oude dakbedekking” laten liggen, dit is dan je dampremmer. Let hierbij wel op: kijk wat er voor een opbouw onder deze dakbedekking zit. Laat het altijd doorberekenen voor je een nieuw dak bovenop de oude gaat maken. 

 

Wil je meer weten over het nut van een goede dampremmer onder je isolatie, lees dan onze blog over "de onmisbare rol van de dampremmers in de bouwwereld".


Stap 2: Thermische onderbreking 
Zodra er dus een dampremmer is (een oude dakbedekking of een folie), ga je hier een thermische onderbreking overheen maken. Dit doe je in de vorm van een laag isolatie. Tegenwoordig is dit vaak PIR isolatie, omdat dit een hoge isolatiewaarde heeft en drukvast is. De meeste PIR isolaties kunnen rechtstreeks overplakt worden met Resitrix. Check vooraf de certificering van de isolatie of dit wel of niet kan. Bij de IKO enertherm is het getest en KOMO gecertificeerd om rechtstreeks op te plakken. 


Wanneer de isolatie dient te worden bevestigd, dan doe je dit door het te verlijmen op de ondergrond met PU lijm. De ondergrond moet dan ook vast verlijmd zijn, zoals met Alutrix. In de meeste gevallen kan de isolatie worden bevestigd op de ondergrond van staal of hout door de dakparkers en drukverdeelplaten/tules. Afhankelijk van de windstreek waar je in woont, plaats je circa vier parkers in een plaat isolatie van 60x120 cm. 


Stap 3: Schoonmaken
Nadat je het hele dak hebt voorzien van de dampremmer met daarover de isolatie, ga je het dak schoonmaken, ontdoen van alle stukjes isolatie en stof. 


Stap 4: Primeren
Daarna kun je het dak primeren met FG 35. Dit kan met een roller of met een spuit. De roller is een stuk langzamer dan met de spuit, maar wel een stukje voordeliger. Ga je het dak spuiten? Let er dan op dat je langs de randen voorzichtig bent. Je zult niet de eerste zijn die een auto of bus voorziet van wat mooie zwarte accenten op het dak en motorkap (oeps!). Mijn advies is om het grootste gedeelte van het dak met een spuit te doen en de randen met een roller. Al het opgaande werk (zoals randen, muren en koepelopstanden) primer je ook goed.


Stap 5: Banen leggen
Als de primer gedroogd is, dan kun je de banen gaan leggen. Leuk weetje: het drogen van de primer duurt circa 35 minuten, daarom heet het ook FG35. Om het mooiste en strakste dak te maken, maak je het dakvlak met Resitrix SK-P en de randen en details met Resitrix SK-W. Als je de randen met de SK-P gaat doen, wordt het niet strak, het plakt immers maar voor de helft. 


Je start met het dakvlak en daarna doe je de randen. Voor de randen van Resitrix SK-W hebben we mooie EPDM stroken in de maten 25, 33 en 50 cm. Zo is er altijd een ideale maat voor jouw dakproject. 


Stap 6: Afwerking
Alle naden moeten worden gelast d.m.v. een hete lucht föhn. Dit kan een handföhn zijn of föhn automaat. Voor de overige details hebben we mooie prefab-oplossingen die jouw werk makkelijker, beter en sneller maken. We hebben prefab aluminium kiezelbakken en MO (midden onder) Ecoflox HWA’s van duurzaam geanodiseerd aluminium met prefab Resitrix manchet. Dit zorgt ervoor dat je eenvoudig en snel een HWA in werkt. Kwalitatief is deze perfect in een fractie van de tijd. 


Voor het afwerken van hoeken en koepels hebben we prefab vormstukken zoals “tongen” en ”nieren” (gekke namen, maar dat zijn de vaktermen). Voor de dakdoorvoeren hebben we ook sterke prefab-oplossingen. De Susta-Vent kabeldoorvoer en de Anjo Prefab dakdoorvoeren zijn perfect om jouw Resitrix prachtig en efficiënt af te werken. 

Over de schrijver

Bram Mijnen 

Founder Dakmaterialen.com

Dakmaterialen.com is jouw bron van informatie over dakbedekking. Veel van onze artikelen worden geschreven door Bram Mijnen, die vanuit een dakdekkersfamilie een diepe expertise in het vak heeft ontwikkeld.

 

Met een specialiteit in EPDM dakbedekking en brede kennis van bouwfysica en diverse dakmaterialen, bieden Bram's blogs een uniek inzicht in de wereld van platte daken.

Dakdekker spuit FG 35 hechtprimer op isolatie.
Uitrollen van een rol Resitrix SK-P op een nieuw EPDM dak

DAKMATERIALEN.COM: "DE ONBETWISTE EXPERT OP HET GEBIED VAN RESITRIX"

Wanneer het op Resitrix aankomt, staat onze naam garant voor absolute topkwaliteit en ongeëvenaarde kennis. Als voorkeursdealer van Resitrix onderscheiden we ons niet enkel door ons aanbod; we zijn dé toonaangevende autoriteit in het veld. Onze jarenlange ervaring zorgt ervoor dat we de specifieke kenmerken en voordelen van Resitrix tot in de kleinste details beheersen.

 

Of het nu gaat om een klein project of een omvangrijk initiatief, wij staan voor je klaar met raad en daad. Ons assortiment? Het meest uitgebreid in heel Nederland en België. We begrijpen de behoeften van verwerkers en hebben ons aanbod zodanig samengesteld dat het aan ieders wensen voldoet.

 

Wat ons echter werkelijk uniek maakt, is onze toewijding aan jou als klant. Wij streven niet enkel naar een verkoop, maar naar een duurzame samenwerking gebaseerd op vertrouwen en begrip. Want jouw succes is ons succes.

Neem nu contact op met onze klantenservice! We helpen je graag verder.

Onze Resitrix Toppers

Onze Resitrix toppers

Afbeelding van een liggende rol Resitrix SK-P Partial Bond. De beste rol voor een strak dakvlak  van Resitrix. Dakmaterialen.com - Ieder duurzaam dak binnen handbereik.
RESITRIX SK P Partial Bond 1,0 x 10,00 m
Direct leverbaar
vanaf € 47,72 € 39,44 Special Price € 33,40 € 25,63 vanaf € 31,02
Resitrix SK-W Full Bond Nieuwe wikkel New Look. Carlisle construction materials Resitrix. Dakmaterialen.com
RESITRIX SK W Full Bond 1,0 x 10,00 m
Direct leverbaar
vanaf € 47,72 € 39,44 Special Price € 33,40 € 25,63 vanaf € 31,02
Afbeelding van liggende rol Resitrix MB EPDM dakbedekking. Dakmaterialen.com - Ieder duurzaam dak binnen handbereik.
RESITRIX MB 1,0 x 10,00 m
Direct leverbaar
vanaf € 44,68 € 36,92 Special Price € 31,27 € 24,00 vanaf € 29,04
Afbeelding van liggende rol Resitrix CL Classix EPDM dakbedekking. Dakmaterialen.com - Ieder duurzaam dak binnen handbereik.
RESITRIX CL 1,0 x 10,00 m
Direct leverbaar
vanaf € 46,74 € 38,63 Special Price € 32,72 € 25,11 vanaf € 30,38
ANJO VENT-ALU PREFAB Kabeldoorvoer Resitrix
Nieuw
ANJO VENT-ALU PREFAB Kabeldoorvoer Resitrix
Direct leverbaar
vanaf € 114,82 € 94,89 Regular Price € 132,28
Afbeelding van een liggende rol Alutrix. De zelfklevende dampdichte laag van Carlisle construction Materials. Dakmaterialen.com - Ieder duurzaam dak binnen handbereik.
ALUTRIX 600 1,08 x 40,00 m
Direct leverbaar
vanaf € 11,37 € 9,39 Special Price € 9,09 € 6,95 vanaf € 8,41
Afbeelding van een Prefab dakdoorvoer van Anjo. Voorzien van een zelfklevend EPDM manchet.
Nieuw
Anjo Vent-Alu prefab ontluchting Resitrix EPDM Dakbedekking
Direct leverbaar
vanaf € 82,03 € 67,79 Regular Price € 94,50
Susta-Vent ® Kabeldoorvoer Resitrix
Susta-Vent ® Kabeldoorvoer Resitrix
Direct leverbaar
vanaf € 66,49 € 54,95 Regular Price € 83,07
WhatsApp us now!